Επίτιμη δημότης του Δήμου Μουδανιών η πρύτανης κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Επίτιμη δημότης του Δήμου Μουδανιών η πρύτανης κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Στην κατάμεστη αίθουσα Helios του ξενοδοχείου Oceania Club, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή, στο τέλος της οποίας ο Δήμος Μουδανιών ανακήρυξε Επίτιμη Δημότη του  την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Βυζαντινολόγο και Πρύτανη κ Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Το εισαγωγικό οπτικοακουστικό ιστορικό ντοκουμέντο, έβαλε το κοινό στο κλίμα της εκδήλωσης για να ακολουθήσει αμέσως μετά μια διαφορετική «ομιλία προσέγγιση» για τα Μουδανιά από την κ.Γλύκατζη Αρβελέρ.

Στην ομιλία της η κυρία Πρύτανης αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των Μουδανιών απο τον 6ομ.Χ αιώνα με γλαφυρό τρόπο,  παραθέτοντας   πληροφορίες και λεπτομέρειες άγνωστες σε πολλούς μέχρι σήμερα.

Η αναφορά της στα σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν προς το καλύτερο ή το χειρότερο την ιστορία  της πόλης και κατ επέκταση της περιοχής ήταν ακόμη μια καινούργια πληροφορία για τους περισσότερους ακροατές.

Για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ξεκίνησε με την είσοδο του ελληνικού στρατού στα Μουδανιά για να περάσει στο μεγάλο χαμό της καταστροφής και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και να τελειώσει με τη διαδικασία ανταλλαγής των πληθυσμών, τονίζοντας πως οι πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν με την πρακτική της  «μητριάς» και όχι της «μάνας» από την  Ελλάδα.

Τέλος η πρότασή της ήταν να ιδρυθεί και να λειτουργήσει σύντομα στα Νέα Μουδανιά, το «Κέντρο Πολιτιστικής Αναφοράς των Προσφύγων», είτε ως αυτόνομο ίδρυμα, είτε συνεργαζόμενο με πανεπιστήμια της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας ιδιαίτερα, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «Διεθνές Δίκτυο Βυζαντινών Μελετών».

Μετά την ομιλία της, ο Δήμαρχος Μουδανιών Ανδρέας Παπαγιάννης απένειμε στην κ. Γλύκατζη Αρβελέρ, τιμητική πλακέτα της ανακήρυξής της σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Μουδανιών, καθώς και ένα ασημένιο αντίγραφο του γλυπτού «Ελευθερία-Αλληλεγγύη» που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας των Νέων Μουδανιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *